Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 30 + 5 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

1 pęczek szparagów

1 mała pietruszka

1/3 pora

1/4 selera

1 mała marchew

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej cebuli

10g pestek dyni

5g oliwy z oliwek

3 łyżki suszonych pomidorów

1 łyżeczka soli ziołowej

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1,5l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy marchew, pietruszkę i selera. Zalewamy je wodą, dodajemy pora i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 30 min.

2. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, a szparagi pozbawione zdrewniałej części kroimy na 2 cm kawałki.

3. Rozgrzewamy oliwę w garnuszku i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy szparagi i dusimy całość przez ok. 5 min.

4. Usuwamy warzywa z bulionu i przelewamy go do garnka ze szparagami.

5. Gotujemy całość przez ok. 5 min., dodajemy przyprawy i blendujemy na gładko.

6. Podajemy zupę z pestkami dyni*

 

*i grzankami :)

 

Sezon na szparagi dobiega końca, ale dopiero teraz znalazłam czas, żeby użyć ich w jakimś pysznym przepisie.

Postawiłam na zupę z zielonych szparagów, która nie wymagała ode mnie zbyt wiele pracy.

Efekt końcowy był smaczny, lekki i cudownie zielony :)

W połączeniu z chrupiącymi ziarnami i grzankami jest świetnym patentem na przekąskę!

15/06/2021

Zupa z zielonych szparagów

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro