Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 30 + 5 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
1 pęczek szparagów
1 mała pietruszka
1/3 pora
1/4 selera
1 mała marchew
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
10g pestek dyni
5g oliwy z oliwek
3 łyżki suszonych pomidorów
1 łyżeczka soli ziołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1,5l wody
Wykonanie
1. Obieramy marchew, pietruszkę i selera. Zalewamy je wodą, dodajemy pora i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 30 min.
2. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, a szparagi pozbawione zdrewniałej części kroimy na 2 cm kawałki.
3. Rozgrzewamy oliwę w garnuszku i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy szparagi i dusimy całość przez ok. 5 min.
4. Usuwamy warzywa z bulionu i przelewamy go do garnka ze szparagami.
5. Gotujemy całość przez ok. 5 min., dodajemy przyprawy i blendujemy na gładko.
6. Podajemy zupę z pestkami dyni*
*i grzankami :)
Sezon na szparagi dobiega końca, ale dopiero teraz znalazłam czas, żeby użyć ich w jakimś pysznym przepisie.
Postawiłam na zupę z zielonych szparagów, która nie wymagała ode mnie zbyt wiele pracy.
Efekt końcowy był smaczny, lekki i cudownie zielony :)
W połączeniu z chrupiącymi ziarnami i grzankami jest świetnym patentem na przekąskę!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro