Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Ilość: 2 duże porcje
Składniki
8 suszonych grzybów shiitake
1 mała marchew
1 łodyga selera naciowego
1/2 małej papryczki chili
30g sosu sojowego
10g octu ryżowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka erytrolu
6 szkl. wody
sól
60g makaronu udon
2 jajka ugotowane na miękko/twardo
40g kiełków stir-fry
Wykonanie
1. Wkładamy go garnka grzyby, które zalewamy 2 szkl. wody. Po ok. 30 min. dodajemy sól i resztę wody. Gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20 min. i wyjmujemy grzyby.
2. Do wywaru wrzucamy pokrojoną w plastry marchew, czosnek i selera oraz cienkie krążki papryczki chili.
3. Dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy i erytrol. Gotujemy bulion przez następne 10 min.
4. W międzyczasie przygotowujemy udon z godnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Podajemy zupę z makaronem, przekrojonym na pół jajkiem i kiełkami*.
*Można też dodać np. wegańskie "mięso" mielone.
Jeszcze do niedawna rzadko jadałam zupy, bo po ich zjedzeniu szybko robiłam się głodna. Ostatnio udaje mi się jednak znaleźć takie pomysły, które są naprawdę sycące. Jednym z nich jest zupa z grzybami shiitake,
która oprócz orientalnego i oryginalnego smaku, jest również bardzo pożywna.
Możecie być pewni, że po jej zjedzeniu drugie danie nie będzie Wam już potrzebne :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro