Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g białej kapusty
1/2 cebuli
100g czerwonej papryki
60g selera
30g pora
60g marchewki
250g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 szkl. wody
10g oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
pieprz, sól ziołowa
Wykonanie
1. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie w garnku.
2. Siekamy drobno kapustę. Marchew, paprykę i selera kroimy w kostkę, a pora w krążki.
3. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i dusimy całość przez ok. 5 min.
4. Dodajemy passatę oraz przyprawy i gotujemy zupę na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 min.*
*Tak, by warzywa były lekko chrupiące.
Na zupę prezydencką natknęłam się gdzieś w internetach zupełnie przypadkiem.
Nazwę zawdzięcza temu, że według plotek była jednym z podstawowych dań na kapuścianej diecie prezydenta Kwaśniewskiego, dzięki której zrzucił swego czasu zbędne kilogramy. Nie wiem, ile prawdy jest w tej historii, ale jak by nie było, zupa ta jest nie tylko lekka, ale też bardzo sycąca, więc faktycznie na redukcji będzie jak znalazł :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro