Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g białej kapusty

1/2 cebuli

100g czerwonej papryki

60g selera

30g pora

60g marchewki

250g passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

1 szkl. wody

10g oliwy z oliwek

1 łyżeczka tymianku

pieprz, sól ziołowa

 

 

Wykonanie

 

1. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy je przez chwilę na oliwie w garnku.

2. Siekamy drobno kapustę. Marchew, paprykę i selera kroimy w kostkę, a pora w krążki.

3. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą i dusimy całość przez ok. 5 min.

4. Dodajemy passatę oraz przyprawy i gotujemy zupę na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 min.*

 

*Tak, by warzywa były lekko chrupiące.

Na zupę prezydencką natknęłam się gdzieś w internetach zupełnie przypadkiem.
Nazwę zawdzięcza temu, że według plotek była jednym z podstawowych dań na kapuścianej diecie prezydenta Kwaśniewskiego, dzięki której zrzucił swego czasu zbędne kilogramy. Nie wiem, ile prawdy jest w tej historii, ale jak by nie było, zupa ta jest nie tylko lekka, ale też bardzo sycąca, więc faktycznie na redukcji będzie jak znalazł :)

28/03/2022

Zupa prezydencka

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro