Czas przygotowania: 3 minuty

Czas gotowania: 10 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

200g mleka (u mnie 0,5%)

1 jajko (rozmiar L)

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Podgrzewamy mleko z 5g erytrolu w garnku*, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

2. W międzyczasie, ubijamy białko z pozostałym erytrolem na sztywno.

3. Gdy mleko będzie gorące, wykładamy na nie łyżeczką porcje białka.

4. Obgotowujemy je partiami z obu stron przez ok. 5 min. i wyjmujemy z mleka.

5. Powoli dodajemy do mleka żółtko. Gotujemy chwilę i podajemy z białkowymi kluskami oraz świeżymi owocami.

 

*Opcjonalnie możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego.

Gdy natrafiłam na przepis na zupę nic, byłam w szoku. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, więc pomyślałam, że ktoś po prostu wymyślił sobie taką nazwę. Zgłębiłam temat i okazało się, że takich przepisów jest mnóstwo
i wszyscy się nim zachwycają. I wcale się im nie dziwię - przepis składa się z kilku prostych składników, a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Przetestujcie ten przepis z dodatkiem świeżych owoców, a pokochacie go tak jak ja! :)

11/07/2020

Zupa nic

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro