Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 1,5 godziny

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 udek/pałek z kurczaka

1/2 pora

1/4 selera

1/2 cebuli cukrowej

1 ząbek czosnku

2 średnie marchewki

1 większa pietruszka

ziele angielski, 2 liście laurowe

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

2 l wody

1 żółtko

100g% śmietany 12%

100g mozzarelli

75g makaronu

 

 

Wykonanie

 

1. Doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy do niej udka oraz obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora, czosnek i cebulę.

2. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1h, po czym doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wyjmujemy z bulionu warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka.

4. Łączymy w misce starty na tarce ser z żółtkiem i dodajemy do bulionu.

5. Wlewamy rozcieńczoną coraz cieplejszą wodą/bulionem śmietanę i gotujemy całość przez ok. 15 min.

6. Podajemy zupę z makaronem ugotowanym al dente.

Ostatnio zupę neapolitańską jadłam chyba jeszcze jako dziecko i naprawdę zapomniałam, jakie to dobre!

Oczywiście podstawą jest dobry bulion - zawsze wolę przygotować go sama ;)

Do tego pływające kawałki rozpływającego się ustach sera...

Czy to może nie smakować?

28/03/2023

Zupa neapolitańska

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro