Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 udek/pałek z kurczaka
1/2 pora
1/4 selera
1/2 cebuli cukrowej
1 ząbek czosnku
2 średnie marchewki
1 większa pietruszka
ziele angielski, 2 liście laurowe
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 l wody
1 żółtko
100g% śmietany 12%
100g mozzarelli
75g makaronu
Wykonanie
1. Doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy do niej udka oraz obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora, czosnek i cebulę.
2. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1h, po czym doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wyjmujemy z bulionu warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka.
4. Łączymy w misce starty na tarce ser z żółtkiem i dodajemy do bulionu.
5. Wlewamy rozcieńczoną coraz cieplejszą wodą/bulionem śmietanę i gotujemy całość przez ok. 15 min.
6. Podajemy zupę z makaronem ugotowanym al dente.
Ostatnio zupę neapolitańską jadłam chyba jeszcze jako dziecko i naprawdę zapomniałam, jakie to dobre!
Oczywiście podstawą jest dobry bulion - zawsze wolę przygotować go sama ;)
Do tego pływające kawałki rozpływającego się ustach sera...
Czy to może nie smakować?
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro