Czas przygotowania: 15 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g chudej wołowiny (u mnie ligawa)

30g musztardy sarepskiej

20g suszonych grzybów

1 mała cebula

3 szkl. wody

ziele angielskie, liść laurowy

sól i pieprz

1 łyżka majeranku

600g ziemniaków

 

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy mięso w plastry (mi wyszły 3), dzielimy je na pół i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Nacieramy mięso musztardą i kroimy ogórka w słupki.

4. Kładziemy ogórka na końcu mięsa i zawijamy zrazy przy pomocy wykałaczek.

5. Podsmażamy mięso ze wszystkich stron przez ok. 5 min. Zalewamy je wodą, dodajemy grzyby, pokrojoną w pióra cebulę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszamy ogień.

6. Dusimy całe danie pod przykryciem przez ok. 1,5h.

7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

8. Po wyjęciu wykałaczek, podajemy mięso z ziemniakami.

Ostatnio trochę zapomniałam o wołowinie, ale staram się nadrobić zaległości i przygotowuję co jakiś
czas przepis z jej użyciem. To miła i zdrowa odmiana dla dużo bardziej popularnych przepisów drobiowych.
Tym razem postawiłam na
mięciutkie zrazy wołowe w sosie grzybowym.

Nie zawiodłam się, bo wyszło smacznie i aromatycznie :)

24/12/2020

Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro