Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g chudej wołowiny (u mnie ligawa)
30g musztardy sarepskiej
20g suszonych grzybów
1 mała cebula
3 szkl. wody
ziele angielskie, liść laurowy
sól i pieprz
1 łyżka majeranku
600g ziemniaków
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy mięso w plastry (mi wyszły 3), dzielimy je na pół i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Nacieramy mięso musztardą i kroimy ogórka w słupki.
4. Kładziemy ogórka na końcu mięsa i zawijamy zrazy przy pomocy wykałaczek.
5. Podsmażamy mięso ze wszystkich stron przez ok. 5 min. Zalewamy je wodą, dodajemy grzyby, pokrojoną w pióra cebulę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejszamy ogień.
6. Dusimy całe danie pod przykryciem przez ok. 1,5h.
7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
8. Po wyjęciu wykałaczek, podajemy mięso z ziemniakami.
Ostatnio trochę zapomniałam o wołowinie, ale staram się nadrobić zaległości i przygotowuję co jakiś
czas przepis z jej użyciem. To miła i zdrowa odmiana dla dużo bardziej popularnych przepisów drobiowych.
Tym razem postawiłam na mięciutkie zrazy wołowe w sosie grzybowym.
Nie zawiodłam się, bo wyszło smacznie i aromatycznie :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro