Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
30g mozzarelli
4 większe ziemniaki (ok. 300g po wydrążeniu)
3 łyżki pikantnej przyprawy gyros
1 łyżka ulubionych ziół
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg).
2. Obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki, wydrążamy środki i gotujemy na parze przez ok. 15 min. do lekkiego zmięknięcia.
3. Łączymy mięso z przyprawą gyros i formujemy 8 klopsików. Wkładamy je do zagłębień w ziemniakach.
4. Posypujemy mięso startą na tarce mozzarellą i ziołami.
5. Zapiekamy ziemniaczki przez ok. 25 min.
Myślałam, że o różnych wariacjach kotletów mielonych wiem już wszystko. Jaka ja byłam naiwna! :P
Dowodem na to są ziemniaczki faszerowane mięsem mielonym.
Przyznaję, że przy tym przepisie trzeba wykazać się cierpliwością, ale obiecuję Wam,
że nie będzie żałowali ani jednej minuty poświęconej na jego przygotowanie.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro