Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
40g ryżu basmati
400ml wody
5g erytrolu
180g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
1 mniejsze jabłko (ok. 100g)
10g masła orzechowego (u mnie Go On)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Zalewamy ryż wodą i gotujemy go do odparowania płynu.
3. Po zdjęciu z ognia mieszamy go z jogurtem i proszkiem budyniowym.
4. Dzielimy masę na 2 części - do pierwszej dodajemy masło orzechowe, a do drugiej erytrol.
5. Wykładamy na spód naczynia masę orzechową. Układamy na niej starte na tarce jabłko wymieszane z cynamonem i kardamonem.
6. Na wierzchu kładziemy masę z erytrolem.
7. Zapiekamy całość przez ok. 25 min.
Na dzisiejszym śniadaniu pojawił się u mnie klasyk w nieco odświeżonej wersji - zapiekany ryż z jabłkiem.
Modyfikacja polega na dodaniu do całości masła orzechowego i budyniu, które dodatkowo wzbogaciły smak tego znanego przysmaku. A że zaczął się sezon na moje ukochane papierówki, to będę je teraz dodawała
dosłownie do wszystkiego :P W końcu deser na śniadanie każdemu poprawi humor! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro