Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

40g ryżu basmati

400ml wody

5g erytrolu

180g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

1 mniejsze jabłko (ok. 100g)

10g masła orzechowego (u mnie Go On)

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta kardamonu

1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Zalewamy ryż wodą i gotujemy go do odparowania płynu.

3. Po zdjęciu z ognia mieszamy go z jogurtem i proszkiem budyniowym.

4. Dzielimy masę na 2 części - do pierwszej dodajemy masło orzechowe, a do drugiej erytrol.

5. Wykładamy na spód naczynia masę orzechową. Układamy na niej starte na tarce jabłko wymieszane z cynamonem i kardamonem.

6. Na wierzchu kładziemy masę z erytrolem.

7. Zapiekamy całość przez ok. 25 min.

Na dzisiejszym śniadaniu pojawił się u mnie klasyk w nieco odświeżonej wersji - zapiekany ryż z jabłkiem.

Modyfikacja polega na dodaniu do całości masła orzechowego i budyniu, które dodatkowo wzbogaciły smak tego znanego przysmaku. A że zaczął się sezon na moje ukochane papierówki, to będę je teraz dodawała
dosłownie do wszystkiego :P W końcu deser na śniadanie każdemu poprawi humor! :)

16/08/2020

Zapiekany ryż z jabłkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro