Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje x 3 zapiekanki

 

 

Składniki

 

1 bułka grahamka

1/2 awokado (ok. 80g)

50g wędzonego łososia

1 plaster odtłuszczonego żółtego sera (u mnie Edam Rycki light)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy bułkę na 6 małych kromek.

3. Rozgniatamy awokado widelcem i rozsmarowujemy na kanapkach.

4. Układamy na nich kawałki łososia i posypujemy startym serem.

5. Zapiekamy całość przez 10-15 min.

19/06/2020

Zapiekanki z awokado i łososiem

Rzadko sięgam po pieczywo, ale kiedy już to robię, stawiam na domowe pieczywo lub takie, które powstało
z pełnowartościowej mąki. Z tego powodu moje
zapiekanki z awokado i łososiem przygotowałam z bułki grahamki, która zawiera cenne otręby. Całość dostarczy Wam sporej dawki tłuszczu, ale nie musicie się jej obawiać - to te zdrowe tłuszcze, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro