Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje x 3 zapiekanki
Składniki
1 bułka grahamka
1/2 awokado (ok. 80g)
50g wędzonego łososia
1 plaster odtłuszczonego żółtego sera (u mnie Edam Rycki light)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy bułkę na 6 małych kromek.
3. Rozgniatamy awokado widelcem i rozsmarowujemy na kanapkach.
4. Układamy na nich kawałki łososia i posypujemy startym serem.
5. Zapiekamy całość przez 10-15 min.
Rzadko sięgam po pieczywo, ale kiedy już to robię, stawiam na domowe pieczywo lub takie, które powstało
z pełnowartościowej mąki. Z tego powodu moje zapiekanki z awokado i łososiem przygotowałam z bułki grahamki, która zawiera cenne otręby. Całość dostarczy Wam sporej dawki tłuszczu, ale nie musicie się jej obawiać - to te zdrowe tłuszcze, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro