Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
1 op. tuńczyka w sosie własnym (120g po odsączeniu)
1 jajko
30g mleka (u mnie 0,5%)
50g skyru
20g mąki gryczanej
10g mozzarelli
50g fasolki szparagowej
50g cukinii
szczypiorek
sól, pieprz ziołowy
1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy w kostkę fasolkę i cukinię. Szczypiorek drobno szatkujemy.
3. Mieszamy jajko z mlekiem, skyrem, mąką, przyprawami i startym na tarce serem.
4. Łączymy je z pokrojonymi warzywami i tuńczykiem odciśniętym z zalewy. Całość dokładnie mieszamy.
5. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 30 min.
Zatęskniłam za tuńczykiem, więc szukałam jakiegoś obiadowego przepisu z jego wykorzystaniem.
Trafiłam w 10, bo zapiekanka z tuńczykiem nie dość, że okazała się banalna w wykonaniu (wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić je do piekarnika), to jeszcze jest bardzo smaczna.
O białku też warto wspomnieć, bo ma go meega dużo :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro