Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

1 op. tuńczyka w sosie własnym (120g po odsączeniu)

1 jajko

30g mleka (u mnie 0,5%)

50g skyru

20g mąki gryczanej

10g mozzarelli

50g fasolki szparagowej

50g cukinii

szczypiorek

sól, pieprz ziołowy

1 łyżeczka majeranku

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy w kostkę fasolkę i cukinię. Szczypiorek drobno szatkujemy.

3. Mieszamy jajko z mlekiem, skyrem, mąką, przyprawami i startym na tarce serem.

4. Łączymy je z pokrojonymi warzywami i tuńczykiem odciśniętym z zalewy. Całość dokładnie mieszamy.

5. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 30 min.

02/08/2020

Zapiekanka z tuńczykiem

Zatęskniłam za tuńczykiem, więc szukałam jakiegoś obiadowego przepisu z jego wykorzystaniem.

Trafiłam w 10, bo zapiekanka z tuńczykiem nie dość, że okazała się banalna w wykonaniu (wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić je do piekarnika), to jeszcze jest bardzo smaczna.

O białku też warto wspomnieć, bo ma go meega dużo :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro