Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka
250g kefiru (u mnie Robico)
60g kolorowych papryk
30g kukurydzy
2 łyżeczki suszonego czosnku
120g kaszy bulgur
pieprz i sól
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Gotujemy bulgur na sypko i odstawiamy na bok.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy suszonym czosnkiem. Obsmażamy przez 10 min.
5. Ubijamy jajka z kefirem, doprawiamy pieprzem i solą.
6. Układamy mięso na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy je masą kefirową.
7. Wykładamy na wierzch kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
8. Zapiekamy całość przez 25 min. i podajemy z bulgurem.
Jako fanka testowania nowych przepisów,
pomysł na zapiekankę z kurczakiem pod kefirem bardzo mnie zaciekawił.
I słusznie, bo mięso wyszło mega miękkie i smaczne.
Dodatkowo, dzięki kefirowi i warzywom było też zdrowo i bez zbędnych kalorii :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro