Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

1/2 czerwonej cebuli

2 jajka

250g kefiru (u mnie Robico)

60g kolorowych papryk

30g kukurydzy

2 łyżeczki suszonego czosnku

120g kaszy bulgur

pieprz i sól

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Gotujemy bulgur na sypko i odstawiamy na bok.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Kroimy piersi na mniejsze kawałki. Doprawiamy suszonym czosnkiem. Obsmażamy przez 10 min.

5. Ubijamy jajka z kefirem, doprawiamy pieprzem i solą.

6. Układamy mięso na dnie naczynia żaroodpornego i zalewamy je masą kefirową.

7. Wykładamy na wierzch kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.

8. Zapiekamy całość przez 25 min. i podajemy z bulgurem.

Jako fanka testowania nowych przepisów,
pomysł na
zapiekankę z kurczakiem pod kefirem bardzo mnie zaciekawił.
I słusznie, bo mięso wyszło mega miękkie i smaczne.
Dodatkowo, dzięki kefirowi i warzywom było też zdrowo i bez zbędnych kalorii :)

05/05/2020

Zapiekanka z kurczakiem pod kefirem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro