Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

100g makaronu z mąki durum

300g chudego twarogu

100g waniliowego serka homogenizowanego

3 jajka

120g brzoskwiń (u mnie z puszki)

10g cukru waniliowego

10g erytrolu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

3. Blendujemy twaróg z serkiem, 3 żółtkami i cukrem waniliowym.

4. Wykładamy 1/2 masy na spód naczynia żaroodpornego, na to kładziemy makaron, resztę masy serowej i pokrojone w plastry brzoskwinie.

5. Pieczemy przez 25 min. W międzyczasie, ubijamy 3 białka z erytrolem.

6. Wykładamy pianę na zapiekankę, zmieniamy temperaturę na 220°C i zapiekamy jeszcze przez 5 min.

Czy można przygotować obiad bez mięsa, który będzie miał dużo białka?
Oczywiście, że tak!
Świetnym przykładem jest słodka
zapiekanka twarogowa z makaronem i owocami.

Można na nią sobie pozwolić nawet na redukcji, więc chyba nie muszę jej dalej reklamować :)

08/05/2020

Zapiekanka twarogowa z makaronem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro