Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 zapiekanki

 

 

Składniki

 

30g pszennej mąki pełnoziarnistej

70g mleka (u mnie 0,5%)

2 małe jajka

20g szpinaku (może być mrożony)

szczypiorek

30g mozzarelli

sól i pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Łączymy łyżką jajka z mąką, mlekiem i przyprawami. Dodajemy do masy szpinak i startą na tarce mozzarellę.

3. Przekładamy masę do 2 foremek i zapiekamy przez ok. 25 min.

Miałam ostatnio ochotę na coś pysznego, co łączyłoby w sobie zdrowy szpinak i ciągnący się ser, a jednocześnie
było pożywne i bez mięsa.
I tak w mojej głowie zrodził się pomysł na zapiekankę szpinakowo-serową.

Sprawdziła się w sam raz jako pożywna przekąska do pracy, ale będzie też idealnie pasowała na śniadanie lub kolację. A przepis jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet dziecko :)

17/11/2020

Zapiekanka szpinakowo-serowa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro