Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 zapiekanki
Składniki
30g pszennej mąki pełnoziarnistej
70g mleka (u mnie 0,5%)
2 małe jajka
20g szpinaku (może być mrożony)
szczypiorek
30g mozzarelli
sól i pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Łączymy łyżką jajka z mąką, mlekiem i przyprawami. Dodajemy do masy szpinak i startą na tarce mozzarellę.
3. Przekładamy masę do 2 foremek i zapiekamy przez ok. 25 min.
Miałam ostatnio ochotę na coś pysznego, co łączyłoby w sobie zdrowy szpinak i ciągnący się ser, a jednocześnie
było pożywne i bez mięsa. I tak w mojej głowie zrodził się pomysł na zapiekankę szpinakowo-serową.
Sprawdziła się w sam raz jako pożywna przekąska do pracy, ale będzie też idealnie pasowała na śniadanie lub kolację. A przepis jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet dziecko :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro