Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 6 porcji
Składniki
450g piersi z kurczaka
400g passaty pomidorowej
100g makaronu penne
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki ziół prowanslaskich
2 łyżeczki oregano
120g mozzarelli
40g salami pepperoni (u mnie od Morlin)
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
3. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy na bok.
4. Kroimy piersi w kostkę i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podmażamy na średnim ogniu przez 10 min.
5. Ścieramy mozzarellę na tarce.
6. Robimy sos pomidorowy: mieszamy passatę z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano.
7. Układamy kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym: 1/3 sosu, mięso, 1/3 sosu, makaron, 1/3 sosu, mozzarella, pepperoni.
8. Przykrywamy naczynie pokrywką i zapiekamy przez 30 min.
Znacie faraflle di concreto z Pizza Hut? Ja je uwielbiam, więc chciałam odtworzyć ten smak w domowych warunkach i myślę, że osiągnęłam sukces! Z tym przepisem wiąże się też zabawna historia - kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, okazało się, że zapomniałam kupić makaronu farfalle, więc w efekcie wyszła zapiekanka penne
di concreto. Jak zwał, tak zwał, ale zapiekanka smakuje wyśmieniecie i jest naprawdę prosta w przygotowaniu!
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro