Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 6 porcji

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

400g passaty pomidorowej

100g makaronu penne

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

4 łyżki ziół prowanslaskich

2 łyżeczki oregano

120g mozzarelli

40g salami pepperoni (u mnie od Morlin)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

3. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy na bok.

4. Kroimy piersi w kostkę i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podmażamy na średnim ogniu przez 10 min.

5. Ścieramy mozzarellę na tarce.

6. Robimy sos pomidorowy: mieszamy passatę z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano.

7. Układamy kolejne warstwy w naczyniu żaroodpornym: 1/3 sosu, mięso, 1/3 sosu, makaron, 1/3 sosu, mozzarella, pepperoni.

8. Przykrywamy naczynie pokrywką i zapiekamy przez 30 min.

Znacie faraflle di concreto z Pizza Hut? Ja je uwielbiam, więc chciałam odtworzyć ten smak w domowych warunkach i myślę, że osiągnęłam sukces! Z tym przepisem wiąże się też zabawna historia - kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, okazało się, że zapomniałam kupić makaronu farfalle, więc w efekcie wyszła zapiekanka penne
di concreto
. Jak zwał, tak zwał, ale zapiekanka smakuje wyśmieniecie i jest naprawdę prosta w przygotowaniu!

03/03/2020

Zapiekanka penne di concreto

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro