Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

200g zmielonej szynki wieprzowej

1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego

1 ząbek czosnku

2 jajka

300g ziemniaków

szczypta soli

20g startego parmezanu

1 puszka mieszanki Mexico

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie dokładnie ugniatamy z solą i gałką.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Mielimy piersi lub kroimy na małe kawałki. Łączymy z suszonymi pomidorami i dorzucamy na patelnię.

5. Po 5 min. smażenia dodajemy passatę i smażymy całość przez kolejne 5 min.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso. Przykrywamy je ziemniakami.

7. Całość polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy startą na tarce mozzarellą.

8. Zapiekamy przez 10 min. pod przykryciem, a następnie 10 min. bez przykrycia, aby powstała chrupiąca serowa skórka.

Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania zapiekanki mięsnej pod parmezanowym puree.

Pomysł był bardzo prosty - na doprawione mięso wysypałam meksykański mix warzyw,
a całość przykryłam ziemniaczano-serową chmurką.

To nawet brzmi pysznie, prawda?

14/11/2021

Zapiekanka mięsna pod parmezanowym puree

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro