Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
200g zmielonej szynki wieprzowej
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2 jajka
300g ziemniaków
szczypta soli
20g startego parmezanu
1 puszka mieszanki Mexico
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie dokładnie ugniatamy z solą i gałką.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Mielimy piersi lub kroimy na małe kawałki. Łączymy z suszonymi pomidorami i dorzucamy na patelnię.
5. Po 5 min. smażenia dodajemy passatę i smażymy całość przez kolejne 5 min.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso. Przykrywamy je ziemniakami.
7. Całość polewamy rozmąconym jajkiem i posypujemy startą na tarce mozzarellą.
8. Zapiekamy przez 10 min. pod przykryciem, a następnie 10 min. bez przykrycia, aby powstała chrupiąca serowa skórka.
Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania zapiekanki mięsnej pod parmezanowym puree.
Pomysł był bardzo prosty - na doprawione mięso wysypałam meksykański mix warzyw,
a całość przykryłam ziemniaczano-serową chmurką.
To nawet brzmi pysznie, prawda?
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro