Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
400g piersi z kurczaka
210g ziemniaków
70g pieczarek
1/2 cebuli
1/3 cukinii (u mnie 170g)
60g czerwonej papryki
2 jajka
100g skyru
50g passaty podmidorowej
3 łyżki mieszanki włoskich ziół
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy piersi w plastry i rozbijamy je tłuczkiem.
3. Obieramy ziemniaki i cukinię. Kroimy je w cienkie plastry razem z pieczarkami, cebulą i papryką. Szczypiorek drobno siekamy.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 ziemniaków, cebulę i 1/2 cukinii. Wykładamy na to połowę mięsa i posypujemy połową przypraw.
5. Wykładamy na to resztę ziemniaków i cukinii oraz paprykę i pozostałe mięso. Posypujemy resztą przypraw.
6. Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy je szczypiorkiem.
7. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze skyrem i passatą.
8. Pieczemy zapiekankę przez 50 min. pod przykryciem.
Bardzo lubię lato, bo wtedy mam pod ręką ogrom świeżych warzyw i owoców. To właśnie wtedy, nawet jeśli
brak mi inwencji lub nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu, wystarczy mięso i kilka świeżych warzyw,
aby wyczarować pyszne i wartościowe cuda! Jednym z nich jest zapiekanka drobiowo-warzywna. Wystarczy pokroić i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, więc jest to dobra opcja nawet dla bardzo opornych :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro