Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

400g piersi z kurczaka

210g ziemniaków

70g pieczarek

1/2 cebuli

1/3 cukinii (u mnie 170g)

60g czerwonej papryki

2 jajka

100g skyru

50g passaty podmidorowej

3 łyżki mieszanki włoskich ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy piersi w plastry i rozbijamy je tłuczkiem.

3. Obieramy ziemniaki i cukinię. Kroimy je w cienkie plastry razem z pieczarkami, cebulą i papryką. Szczypiorek drobno siekamy.

4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 ziemniaków, cebulę i 1/2 cukinii. Wykładamy na to połowę mięsa i posypujemy połową przypraw.

5. Wykładamy na to resztę ziemniaków i cukinii oraz paprykę i pozostałe mięso. Posypujemy resztą przypraw.

6. Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy je szczypiorkiem.

7. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze skyrem i passatą. 

8. Pieczemy zapiekankę przez 50 min. pod przykryciem.

Bardzo lubię lato, bo wtedy mam pod ręką ogrom świeżych warzyw i owoców. To właśnie wtedy, nawet jeśli
brak mi inwencji lub nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu, wystarczy mięso i kilka świeżych warzyw,
aby wyczarować pyszne i wartościowe cuda! Jednym z nich jest
zapiekanka drobiowo-warzywna. Wystarczy pokroić i ułożyć wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym, więc jest to dobra opcja nawet dla bardzo opornych :)

06/08/2020

Zapiekanka drobiowo-warzywna

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro