Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 6 porcji

 

 

Składniki

 

900g mielonej piersi z kurczaka

240g kaszy kuskus

240g pieczarek

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

240g passaty podmidorowej

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

100g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

90g mozzarelli

3 łyżki mieszanki włoskich ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

4. Smażymy mięso z przyprawami przez ok. 10 min. Odkładamy na bok.

5. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek z pokrojonymi w plastry pieczarkami.

6. Smarujemy dno naczynia żaroodpornego 3 łyżkami passaty. Wykładamy na nią mięso i zalewamy resztą passaty.

7. Kładziemy kuskus i przykrywamy go sosem jogurtowo-musztardowym.

8. Układamy pieczarki i posypujemy startą na tarce mozzarellą.

9. Zapiekamy pod przykryciem przez 30 min.

Gdy wiem, że nastepnego dnia nie będę miała czasu na przygotowanie obiadu, staram się dzień wcześniej upichcić coś, co będzie można później jedynie podgrzać.
W takich sytuacjach z pomocą często przychodzi mi
drobiowa zapiekanka z kaszą kuskus.
Następnego dnia jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty :)

10/02/2020

Zapiekanka drobiowa z kaszą kuskus

Ogólnie rzecz biorąc, bardzo lubię spędzać czasu w kuchni i testować nowe przepisy.
Niestety czasem jest tak, że brakuje mi na to czasu, a za nic w świecie nie kupię gotowego dania do odgrzania. Gdy wiem, że następny dzień będzie pracowity, na pomoc przychodzą mi zapiekanki,
np.
zapiekanka drobiowa z kaszą kuskus, którą dość szybko się przygotowuje, a wystarczy na 2 obiady.

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro