Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu bez kości

1 łyżka ulubionych ziół

50g pieczarek

45g czerwonej papryki

45g żółtej papryki

1 mała czerwona cebula

150g skyru

50g wody

30g czerwonego pesto

30g mozzarelli

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Odkrawamy tłuszcz z mięsa, kroimy plastry na pół i porządnie rozbijamy je tłuczkiem. Doprawiamy ziołami.

3. Kroimy papryki i cebulę w pióra, a pieczarki w plastry.

4. Na krótszej krawędzi plastrów mięsa układamy 2 plastry pieczarki i zawijamy w rulony. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.

5. Na mięsie układamy paprykę, a następnie cebulę. Całość zalewamy skyrem wymieszanym z woda i pesto.

6. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

7. Zapiekamy mięso przez 80 min., po czym posypujemy je startą mozzarellą i pieczemy przez kolejne 10 min.

8. Podajemy zapiekankę z ziemniakami.

02/07/2020

Zapiekane zawijasy schabowe

Kiedy dowiedziałam się o istnieniu kaszy kukurydzianej, bardzo chciałam ją wypróbować.
Przygotowałam ją jako dodatek do obiadu, ale nie do końca odpowiadał mi jej smak. Ostatnio jednak wpadłam
na pomysł, żeby ugotować ją na mleku i to był strzał w dziesiątkę!
Kasza kukurydziana z malinami podbiła moje serce, więc na pewno na stałe zagości w moim śniadaniowym menu :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro