Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwicy wieprzowej

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

50g passaty pomidorowej

1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie toskańskie)

30g mozzarelli

kilka dużych listków bazylii

5 orzeszków piniowych

150g kuskusu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i nastawiamy piekarnik na 190°C (termoobieg).

2. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy.

3. Podsmażamy mięso z obu stron na średnim ogniu przez ok. 10 min.

4. Zalewamy kuskus wrzątkiem (1 cm powyżej linii kaszy) i odcedzamy go, gdy napęcznieje (po ok. 5 min.).

5. W międzyczasie, mieszamy passatę z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą.

6. Siekamy drobno orzeszki, bazylię i mozzarellę. Mieszamy.

7. Plastry mięsa smarujemy sosem z passatą i posypujemy serową kruszonką. Zapiekamy przez 10 min.

8. Podajemy mięso z kaszą.

16/03/2020

Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Czasem dla urozmaicenia swojej diety przygotowuję dania z mięsa wieprzowego
- wtedy najczęściej sięgam po polędwicę.
Ostatnio upichciłam
zapiekane polędwiczki wieprzowe - wyszły mięciutkie, smaczne i pachnące.

To tyle tytułem wstępu, a teraz koniec gadania i zabieramy się za robotę! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro