Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwicy wieprzowej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
50g passaty pomidorowej
1 łyżka mieszanki ulubionych ziół (u mnie toskańskie)
30g mozzarelli
kilka dużych listków bazylii
5 orzeszków piniowych
150g kuskusu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i nastawiamy piekarnik na 190°C (termoobieg).
2. Kroimy polędwicę na 1cm kawałki. Usuwamy tłuszcz, lekko rozklepujemy i doprawiamy.
3. Podsmażamy mięso z obu stron na średnim ogniu przez ok. 10 min.
4. Zalewamy kuskus wrzątkiem (1 cm powyżej linii kaszy) i odcedzamy go, gdy napęcznieje (po ok. 5 min.).
5. W międzyczasie, mieszamy passatę z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą.
6. Siekamy drobno orzeszki, bazylię i mozzarellę. Mieszamy.
7. Plastry mięsa smarujemy sosem z passatą i posypujemy serową kruszonką. Zapiekamy przez 10 min.
8. Podajemy mięso z kaszą.
Czasem dla urozmaicenia swojej diety przygotowuję dania z mięsa wieprzowego
- wtedy najczęściej sięgam po polędwicę.
Ostatnio upichciłam zapiekane polędwiczki wieprzowe - wyszły mięciutkie, smaczne i pachnące.
To tyle tytułem wstępu, a teraz koniec gadania i zabieramy się za robotę! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro