Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

1/4 czerwonej cebuli

1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw

2 jajka

100g jogurtu wysokobiałkowego

sól i pieprz ziołowy

30g mozzarelli

60g kuskusu

 

 

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Mielimy piersi. Łączymy z przyprawami i pokrojoną w kostkę cebulą.

3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy je przez 10 min. na suchej teflonowej patelni.

4. Łączymy jogurt z jajkiem, solą i pieprzem.

5. Układamy klopsy na dnie naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem jogurtowym.

6. Zapiekamy całość przez 10 min., posypujemy startym na tarce serem i pieczemy przez kolejne 10 min.

7. W międzyczasie, zalewamy kuskus wrzątkiem (1 cm powyżej linii kaszy) i odcedzamy go, gdy napęcznieje.

8. Podajemy klopsy z kuskusem.

13/04/2021

Zapiekane klopsy drobiowe

Ostatnio w odmętach mojej zamrażarki znalazłam zmieloną pierś z kurczaka.

Na zwykłe kotlety nie miałam ochoty, więc postanowiłam przygotować zapiekane klopsy drobiowe.
Wyszedł ciekawy i pyszny obiad z potężną dawką białka, któremu dodatkowego uroku dodał ciągnący się ser...

Jak widać, z drobiu można wyczarować coś więcej niż tylko klasyczną pierś z ryżem i brokułami :P

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro