Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g piersi z kurczaka
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw
2 jajka
100g jogurtu wysokobiałkowego
sól i pieprz ziołowy
30g mozzarelli
60g kuskusu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Mielimy piersi. Łączymy z przyprawami i pokrojoną w kostkę cebulą.
3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy je przez 10 min. na suchej teflonowej patelni.
4. Łączymy jogurt z jajkiem, solą i pieprzem.
5. Układamy klopsy na dnie naczynia żaroodpornego i polewamy je sosem jogurtowym.
6. Zapiekamy całość przez 10 min., posypujemy startym na tarce serem i pieczemy przez kolejne 10 min.
7. W międzyczasie, zalewamy kuskus wrzątkiem (1 cm powyżej linii kaszy) i odcedzamy go, gdy napęcznieje.
8. Podajemy klopsy z kuskusem.
Ostatnio w odmętach mojej zamrażarki znalazłam zmieloną pierś z kurczaka.
Na zwykłe kotlety nie miałam ochoty, więc postanowiłam przygotować zapiekane klopsy drobiowe.
Wyszedł ciekawy i pyszny obiad z potężną dawką białka, któremu dodatkowego uroku dodał ciągnący się ser...
Jak widać, z drobiu można wyczarować coś więcej niż tylko klasyczną pierś z ryżem i brokułami :P
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro