Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
20g otrębów owsianych
10g czerwonego pesto
5g ziaren słonecznika
5g pestek dyni
20g mozzarelli
20g ziołowego serka Almette
sól i pieprze, starty tymianek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajka, otręby, starty na tarce ser, ziarna i przyprawy.
3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
4. Gdy spód lekko się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę i podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 min.
5. Podajemy omleta z serkiem Almette.
Niesłodkie omlety to u mnie rzadkość, ale dla wytrawnego omleta otrębowego
naprawdę warto było zrobić wyjątek!
Wyszedł zdrowy, ale też bardzo pożywny i przy tym aromatyczny placek,
który świetnie sprawdzi się jako wartościowe śniadanie, a nawet lekki obiad "na szybko".
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro