Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

20g otrębów owsianych

10g czerwonego pesto

5g ziaren słonecznika

5g pestek dyni

20g mozzarelli

20g ziołowego serka Almette

sól i pieprze, starty tymianek

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajka, otręby, starty na tarce ser, ziarna i przyprawy.

3. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

4. Gdy spód lekko się zetnie (ok. 5 min.), obracamy omleta na drugą stronę i podgrzewamy na małym ogniu przez kolejne 5 min.

5. Podajemy omleta z serkiem Almette.

Niesłodkie omlety to u mnie rzadkość, ale dla wytrawnego omleta otrębowego
naprawdę warto było zrobić wyjątek!
Wyszedł zdrowy, ale też bardzo pożywny i przy tym aromatyczny placek,
który świetnie sprawdzi się jako wartościowe śniadanie, a nawet lekki obiad "na szybko".

05/06/2023

Wytrawny omlet otrębowy

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro