Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 3 większe placuszki
Składniki
35g mąki kukurydzianej
1 jajko
20g kukurydzy z puszki
20g czerwonej papryki
1/4 czerwonej cebuli
szczypiorek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy paprykę i cebulę w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
3. Blendujemy wszystkie składniki na dość gęstą masę
4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.
Odkąd dowiedziałam się, że kukurydza nie ma najniższego indeksu glikemicznego, po prostu jej unikałam. Cierpiałam z tego powodu, bo bardzo ją lubię. Na szczęście, z czasem zmądrzałam i "odkryłam", że popadanie
w skrajności nie jest dobre, a w małych ilościach można sobie zaserwować (prawie) wszystko.
I tak oto (bez wyrzutów sumienia) usmażyłam żółciutkie wytrawne placuszki kukurydziane.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro