Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 3 większe placuszki

 

 

Składniki

 

35g mąki kukurydzianej

1 jajko

20g kukurydzy z puszki

20g czerwonej papryki

1/4 czerwonej cebuli

szczypiorek

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy paprykę i cebulę w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.

3. Blendujemy wszystkie składniki na dość gęstą masę

4. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

5. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 2 min. na każdej ze stron.

04/03/2020

Wytrawne placuszki kukurydziane

Odkąd dowiedziałam się, że kukurydza nie ma najniższego indeksu glikemicznego, po prostu jej unikałam. Cierpiałam z tego powodu, bo bardzo ją lubię. Na szczęście, z czasem zmądrzałam i "odkryłam", że popadanie
w skrajności nie jest dobre, a w małych ilościach można sobie zaserwować (prawie) wszystko.
I tak oto (bez wyrzutów sumienia) usmażyłam żółciutkie
wytrawne placuszki kukurydziane.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro