Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
15g kawowej odżywki białkowej
50g chudego twarogu
5g cukru waniliowego
30g jogurtu wysokobiałkowego
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Łączymy jajka z odżywką białkową. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.
3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
4. W międzyczasie, łączymy widelcem twaróg z jogurtem i cukrem.
5. Podajemy omleta z kremem waniliowym.
Jak już pewnie wiecie, staram się jeść nieprzetworzone produkty, dlatego niezbyt często używam odżywki białkowej. Są jednak takie dania, w których aż się o nią prosi, bo nie dość, że pozwala nam uniknąć użycia cukru, to dostarcza sporej ilości białka. Jednym z takich przepisów jest pomysł na wysokobiałkowego omleta kawowego z kremem waniliowym, który jest nie tylko pożywny, ale też mega smaczny :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro