Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

15g kawowej odżywki białkowej

50g chudego twarogu

5g cukru waniliowego

30g jogurtu wysokobiałkowego

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Łączymy jajka z odżywką białkową. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień.

3. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

4. W międzyczasie, łączymy widelcem twaróg z jogurtem i cukrem.

5. Podajemy omleta z kremem waniliowym.

 

03/03/2021

Wysokobiałkowy omlet kawowy z kremem waniliowym

Jak już pewnie wiecie, staram się jeść nieprzetworzone produkty, dlatego niezbyt często używam odżywki białkowej. Są jednak takie dania, w których aż się o nią prosi, bo nie dość, że pozwala nam uniknąć użycia cukru, to dostarcza sporej ilości białka. Jednym z takich przepisów jest pomysł na wysokobiałkowego omleta kawowego z kremem waniliowym, który jest nie tylko pożywny, ale też mega smaczny :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro