Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 muffinek
Składniki
białka z 5 jaj (ok. 170g)
100g mąki ryżowej
100g waniliowej odżywki białkowej
2 op. budyniu waniliowego (2 x 40g)
100g mleka
100g oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka truskawek
1 łyżeczka ziaren sezamu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 170°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy ją na małych obrotach z odżwywką białkową i proszkami budyniowymi.
3. Następnie, dodajemy kolejno mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej.
4. Przekładamy ciasto do 12 foremek, układamy na babeczkach plastry truskawek, posypujemy je sezamem i pieczemy przez 25 min.
Jak ja dawno nie jadłam babeczek - koniecznie musiałam nadrobić zaległości!
A że redukcja rządzi się swoimi prawami, to mój najnowszy wypiek musiał być nie tylko pyszny,
ale też pełen białka i niezbyt kaloryczny. Tak powstały wysokobiałkowe muffinki waniliowe.
Takie proste i przyjemne wypieki, to ja lubię! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro