Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 muffinek

 

 

Składniki

 

białka z 5 jaj (ok. 170g)

100g mąki ryżowej

100g waniliowej odżywki białkowej

2 op. budyniu waniliowego (2 x 40g)

100g mleka

100g oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka truskawek

1 łyżeczka ziaren sezamu

 

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 170°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie miksujemy ją na małych obrotach z odżwywką białkową i proszkami budyniowymi.

3. Następnie, dodajemy kolejno mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej.

4. Przekładamy ciasto do 12 foremek, układamy na babeczkach plastry truskawek, posypujemy je sezamem i pieczemy przez 25 min.

Jak ja dawno nie jadłam babeczek - koniecznie musiałam nadrobić zaległości!
A że redukcja rządzi się swoimi prawami, to mój najnowszy wypiek musiał być nie tylko pyszny,
ale też pełen białka i niezbyt kaloryczny. Tak powstały
wysokobiałkowe muffinki waniliowe.

Takie proste i przyjemne wypieki, to ja lubię! :)

21/05/2021

Wysokobiałkowe muffinki waniliowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro