Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 + 15 minut

Ilość: 2 chaczapuri

 

 

Składniki

 

80g mąki gryczanej

250g chudego twarogu

2 jajka

sól ziołowa

100g mozzarelli

szczypiorek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Zagniatamy ciasto z mąki, twarogu, białek i soli.

3. Dzielimy je na 2 części i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem formując łódki z zagłębieniami.

4. Wstawiamy placki do piekarnika na ok. 20 min, po czym wypełniamy je startym serem oraz szczypiorkiem.

5. Zapiekamy chaczapuri przez kolejne 7 min.

6. Na ich środku wykładamy odłożone wcześniej żółtka i zapiekamy całość jeszcze przez niecałe 3 min. (aby żółtko zostało płynne).

Gdybym tylko wiedziała, że wysokobiałkowe chaczapuri jest tak dobre, przygotowałabym je dawno temu!

Zdecydowanie nie doceniłam tego, że proste połączenie twarogu, mąki i białka da pyszny spód, a ciągnący się ser posypany szczypiorkiem i udekorowany rozlewającym się żółtkiem tak bardzo przypadnie mi do gustu.

Jeśli szukacie pomysłu na prosty obiad pełen białka, to obiecuję, że w tym przepisie po prostu się zakochacie :)

22/03/2022

Wysokobiałkowe chaczapuri

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro