Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 + 15 minut
Ilość: 2 chaczapuri
Składniki
80g mąki gryczanej
250g chudego twarogu
2 jajka
sól ziołowa
100g mozzarelli
szczypiorek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Zagniatamy ciasto z mąki, twarogu, białek i soli.
3. Dzielimy je na 2 części i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem formując łódki z zagłębieniami.
4. Wstawiamy placki do piekarnika na ok. 20 min, po czym wypełniamy je startym serem oraz szczypiorkiem.
5. Zapiekamy chaczapuri przez kolejne 7 min.
6. Na ich środku wykładamy odłożone wcześniej żółtka i zapiekamy całość jeszcze przez niecałe 3 min. (aby żółtko zostało płynne).
Gdybym tylko wiedziała, że wysokobiałkowe chaczapuri jest tak dobre, przygotowałabym je dawno temu!
Zdecydowanie nie doceniłam tego, że proste połączenie twarogu, mąki i białka da pyszny spód, a ciągnący się ser posypany szczypiorkiem i udekorowany rozlewającym się żółtkiem tak bardzo przypadnie mi do gustu.
Jeśli szukacie pomysłu na prosty obiad pełen białka, to obiecuję, że w tym przepisie po prostu się zakochacie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro