Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)
1/2 cebuli cukrowej
1 ząbek czosnku
150g passaty pomidorowej
1 łyżka włoskich ziół
1 łyżeczka suszonych pomidorów
30g mozzarelli
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
1 jajko
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy na patelni (2-3 min.).
3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.
4. Zalewamy je passatą i dodajemy zioła. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 min.
5. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
6. Dzielimy ciasto francuskie na 6 części. Na każdej z nich kładziemy 1/6 farszu i posypujemy startym na tarce serem.
7. Zawijamy rogi ciasta do środka i lekko skręcamy je na górze.
8. Smarujemy sakiewki rozmąconym jajkiem i pieczemy przez ok. 2o min.
Ostatnio wpadłam na ciekawy obiadowy pomysł - wołowe sakiewki z ciasta francuskiego.
Był to strzał w dziesiątkę, bo połączenie aromatycznego farszu bolońskiego z ciągnącym się serem
i chrupiącym ciastem, to naprawdę sama rozkosz!
Takie danie z powodzeniem uświetni np. rodzinny obiad. A to wszystko przy niedużym nakładzie pracy :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro