Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)

1/2 cebuli cukrowej

1 ząbek czosnku

150g passaty pomidorowej

1 łyżka włoskich ziół

1 łyżeczka suszonych pomidorów

30g mozzarelli

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

1 jajko

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy na patelni (2-3 min.).

3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.

4. Zalewamy je passatą i dodajemy zioła. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 min.

5. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

6. Dzielimy ciasto francuskie na 6 części. Na każdej z nich kładziemy 1/6 farszu i posypujemy startym na tarce serem.

7. Zawijamy rogi ciasta do środka i lekko skręcamy je na górze.

8. Smarujemy sakiewki rozmąconym jajkiem i pieczemy przez ok. 2o min.

Ostatnio wpadłam na ciekawy obiadowy pomysł - wołowe sakiewki z ciasta francuskiego.

Był to strzał w dziesiątkę, bo połączenie aromatycznego farszu bolońskiego z ciągnącym się serem
i chrupiącym ciastem, to naprawdę sama rozkosz!
Takie danie z powodzeniem uświetni np. rodzinny obiad. A to wszystko przy niedużym nakładzie pracy :)

09/01/2021

Wołowe sakiewki z ciasta francuskiego

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro