Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonego wołowego (u mnie polędwica)
1 jajko
100g pieczarek
1/2 cebuli
pieprz
sól
600g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok./ Przygotowujemy frytki.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy pieczarki i cebulę w kostkę. Łączymy z mięsem i jajkiem. Całość doprawiamy.
4. Formujemy kotlety i wykładamy je na suchą patelnię.
5. Smażymy je po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 10 min.
6. Podajemy z ziemniakami/frytkami.
Rzadko przygotowuję typowe dania. Zawsze szukam jakichś udziwnień i tak było również dzisiaj,
kiedy przygotowywałam wołowe mielone z pieczarkami.
Kotlety dostarczą nam mnóstwo energii i białka z wołowiny, a pieczarki dodatkowo wzbogacą ich smak.
Jest to miła odmiana zwykłego kotleta, przy której za bardzo się nie napracujemy :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro