Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonego wołowego (u mnie polędwica)

1 jajko

100g pieczarek

1/2 cebuli

pieprz

sól

600g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok./ Przygotowujemy frytki.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy pieczarki i cebulę w kostkę. Łączymy z mięsem i jajkiem. Całość doprawiamy.

4. Formujemy kotlety i wykładamy je na suchą patelnię.

5. Smażymy je po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 10 min.

6. Podajemy z ziemniakami/frytkami.

05/03/2020

Wołowe mielone z pieczarkami

Rzadko przygotowuję typowe dania. Zawsze szukam jakichś udziwnień i tak było również dzisiaj,
kiedy przygotowywałam
wołowe mielone z pieczarkami.
Kotlety dostarczą nam mnóstwo energii i białka z wołowiny, a pieczarki dodatkowo wzbogacą ich smak.
Jest to miła odmiana zwykłego kotleta, przy której za bardzo się nie napracujemy :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro