Czas przygotowania: 10 minut
Czas mrożenia: 3-4 godziny
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wołowiny (u mnie chudy udziec)
1/2 cebuli
2 ząbek czosnku
60g lekkie serka Philadelphia
szczypiorek
1 jajko
sól i pieprz ziołowy
1 łyżeczka granulowanego czosnku
120g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Łączymy mięso z jajkiem, drobno poszatkowaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami.
2. Rozkładamy mięso na folii aluminiowej formując prostokąt. Smarujemy je serkiem i posypujemy szczypiorkiem.
3. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi* i wkładamy do zamrażarki na 3-4 h.
4. Kroimy na plastry (mi wyszło 15 szt.) i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu po 10 min. na każdej ze stron.
5. W międzyczasie gotujemy bulgur na sypko i podajemy z mięsem.
* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu.
Dawno nie było u mnie wołowiny, więc trochę się już za nią stęskniłam. Szczególnie, kiedy przypomniałam
sobie o jej korzystnym składzie aminokwasów oraz ogromnych pokładach żelaza i cynku.
Wołowe krążki z serkiem i szczypiorkiem są więc ciekawą, smaczną i przede wszystkim zdrową
propozycją obiadową nie tylko dla osób trenujących.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro