Czas przygotowania: 10 minut

Czas mrożenia: 3-4 godziny

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wołowiny (u mnie chudy udziec)

1/2 cebuli

2 ząbek czosnku

60g lekkie serka Philadelphia

szczypiorek

1 jajko

sól i pieprz ziołowy

1 łyżeczka granulowanego czosnku

120g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. Łączymy mięso z jajkiem, drobno poszatkowaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami.

2. Rozkładamy mięso na folii aluminiowej formując prostokąt. Smarujemy je serkiem i posypujemy szczypiorkiem.

3. Zawijamy mięso w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi* i wkładamy do zamrażarki na 3-4 h.

4. Kroimy na plastry (mi wyszło 15 szt.) i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu po 10 min. na każdej ze stron.

5. W międzyczasie gotujemy bulgur na sypko i podajemy z mięsem.

 

* Mocno dociskamy, aby rolada była zwarta i nie rozpadła się potem przy krojeniu.

Dawno nie było u mnie wołowiny, więc trochę się już za nią stęskniłam. Szczególnie, kiedy przypomniałam
sobie o jej korzystnym składzie aminokwasów oraz ogromnych pokładach żelaza i cynku.

Wołowe krążki z serkiem i szczypiorkiem są więc ciekawą, smaczną i przede wszystkim zdrową
propozycją obiadową nie tylko dla osób trenujących.

12/12/2020

Wołowe krążki z serkiem i szczypiorkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro