Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonego wołowego (u mnie polędwica)
20g ziaren słonecznika
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki płatków chili
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Łączymy mięso ze słonecznikiem i przyprawami.
4. Formujemy 6 podłużnych kotlecików i wykładamy je na suchą patelnię.
5. Smażymy je po 2 min. z 3 stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 10 min.
6. Podajemy mięso z ziemniakami.
Pomysł na wołowe kotleciki ze słonecznikiem przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie.
Na obiad miały być zwykłe mielone, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i był to stał w 10, bo wyszło pysznie!
To świetny dowód na to, że nawet z prostych składników można
przygotować coś ciekawego, smacznego, wyrazistego i chrupiącego :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro