Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 5 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje x 3 babeczki

 

 

Składniki

 

300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)

1 jajko

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli ziołowej

szczypta pieprzu cayenne

1 średnia pieczarka

40g papryki (u mnie żółta i czerwona)

40g groszku z puszki

1 łyżka mieszanki włoskich ziół

30g mozzarelli

400g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i ustawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Kroimy pieczarki, cebulę, czosnek i papryki w drobną kostkę. Mieszamy je z groszkiem i podsmażamy z solą i cayenne przez 5 min.

3. Łączymy mięso z przyprawą i jajkiem, po czym dzielimy je na 6 części, którymi wykładamy spód i brzegi foremek do muffinek.

4. Wypełniamy "babeczki" warzywnym farszem i wstawiamy do piekarnika.

5. Po 15 min. pieczenia, posypujemy całość startą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 15 min.

6. W międzyczasie, gotujemy ziemniaki na parze i podajemy je z babeczkami.

Dawno nie było u mnie udziwnionego obiadu, więc musiałam to koniecznie zmienić!

Z tej okazji powstały wołowe babeczki z nadzieniem.

Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam, więc tym bardziej się cieszę,
że przy minimalnym nakładzie pracy udało mi się stworzyć coś tak pysznego :)

26/01/2022

Wołowe babeczki z nadzieniem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro