Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje x 3 babeczki
Składniki
300g mielonej wołowiny (u mnie polędwica)
1 jajko
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta pieprzu cayenne
1 średnia pieczarka
40g papryki (u mnie żółta i czerwona)
40g groszku z puszki
1 łyżka mieszanki włoskich ziół
30g mozzarelli
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i ustawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Kroimy pieczarki, cebulę, czosnek i papryki w drobną kostkę. Mieszamy je z groszkiem i podsmażamy z solą i cayenne przez 5 min.
3. Łączymy mięso z przyprawą i jajkiem, po czym dzielimy je na 6 części, którymi wykładamy spód i brzegi foremek do muffinek.
4. Wypełniamy "babeczki" warzywnym farszem i wstawiamy do piekarnika.
5. Po 15 min. pieczenia, posypujemy całość startą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 15 min.
6. W międzyczasie, gotujemy ziemniaki na parze i podajemy je z babeczkami.
Dawno nie było u mnie udziwnionego obiadu, więc musiałam to koniecznie zmienić!
Z tej okazji powstały wołowe babeczki z nadzieniem.
Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam, więc tym bardziej się cieszę,
że przy minimalnym nakładzie pracy udało mi się stworzyć coś tak pysznego :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro