Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 8 porcji
Składniki
100g makaronu z mąki durum
450g piersi z kurczaka
150g łagodnego ketchupu
120g żółtej papryki
120g czerwonej papryki
120g zielonego ogórka
3 garści szczypiorku
240g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
szczypta pieprzu cayenne
pieprz i sól
1/2 puszki kukurydzy (140g)
30g musztardy sarepskiej
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
10g ziaren słonecznika
10g ziaren dyni
Wykonanie
1. Na teflonowej patelni smażymy przez 10 min. pokrojone w drobną kostkę mięso z dodatkiem włoskich ziół.
2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy do wystudzenia.
3. Kroimy papryki i ogórka w kostkę.
4. Prażymy ziarna na suchej patelni przez ok. 3 min.
5. Układamy kolejno warstwy: mięso, 100g ketchupu, żółta papryka, ogórek, szczypiorek, makaron, sos (120g jogurtu + przyprawy + 50g ketchupu), kukurydza, czerwona papryka, sos (120g jogurtu + musztarda), ziarna.
6. Chłodzimy całość przed podaniem przez min. 3h.
Bardzo lubię pożywne sałatki, ale niestety jakoś nigdy nie mogę się za nie zabrać :P
Na szczęście wizyta gości mnie zmotywowała i tak powstała wiosenna sałatka warstwowa z kurczakiem.
Nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje, bo do jej przygotowania użyłam świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Dodatkowo, nie ma w sobie ani grama majonezu, więc ma bardzo dobre makro :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro