Czas przygotowania: 30 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 8 porcji

 

 

Składniki

 

100g makaronu z mąki durum

450g piersi z kurczaka

150g łagodnego ketchupu

120g żółtej papryki

120g czerwonej papryki

120g zielonego ogórka

3 garści szczypiorku

240g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

szczypta pieprzu cayenne

pieprz i sól

1/2 puszki kukurydzy (140g)

30g musztardy sarepskiej

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

10g ziaren słonecznika

10g ziaren dyni

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni smażymy przez 10 min. pokrojone w drobną kostkę mięso z dodatkiem włoskich ziół.

2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy do wystudzenia.

3. Kroimy papryki i ogórka w kostkę.

4. Prażymy ziarna na suchej patelni przez ok. 3 min.

5. Układamy kolejno warstwy: mięso, 100g ketchupu, żółta papryka, ogórek, szczypiorek, makaron, sos (120g jogurtu + przyprawy + 50g ketchupu), kukurydza, czerwona papryka, sos (120g jogurtu + musztarda), ziarna.

6. Chłodzimy całość przed podaniem przez min. 3h.

27/06/2020

Wiosenna sałatka warstwowa z kurczakiem

Bardzo lubię pożywne sałatki, ale niestety jakoś nigdy nie mogę się za nie zabrać :P
Na szczęście wizyta gości mnie zmotywowała i tak powstała
wiosenna sałatka warstwowa z kurczakiem.
Nie tylko apetycznie wygląda, ale też świetnie smakuje, bo do jej przygotowania użyłam świeżych warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Dodatkowo, nie ma w sobie ani grama majonezu, więc ma bardzo dobre makro :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro