Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 90 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

1 op. budyniu czekoladowego bez cukru

80g erytrolu

80g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

3. Miksujemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę.*
4. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 30 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 
160°C i pieczemy przez kolejne 60 min.

 

*Przez różnicę temperatur (o ile twaróg wyjmiemy prosto z lodówki) czekolada zamieni się w grudki, ale tak ma być :)

Mój mąż się "złościł", że ciągle robię serniki waniliowe,
więc podrzucił mi pomysł na
wilgotny sernik czekoladowy.
I myślę, że jak na pierwszą próbę wyszło bardzo przyzwoicie :) Użyłam tutaj gorzkiej czekolady,
ale następnym razem przetestuję wariant z kakao, żeby obniżyć zawartość tłuszczu w porcji.

09/04/2020

Wilgotny sernik czekoladowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro