Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
500g twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
80g erytrolu
80g gorzkiej czekolady (u mnie 80%)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
3. Miksujemy pozostałe składniki. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę.*
4. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 30 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez kolejne 60 min.
*Przez różnicę temperatur (o ile twaróg wyjmiemy prosto z lodówki) czekolada zamieni się w grudki, ale tak ma być :)
Mój mąż się "złościł", że ciągle robię serniki waniliowe,
więc podrzucił mi pomysł na wilgotny sernik czekoladowy.
I myślę, że jak na pierwszą próbę wyszło bardzo przyzwoicie :) Użyłam tutaj gorzkiej czekolady,
ale następnym razem przetestuję wariant z kakao, żeby obniżyć zawartość tłuszczu w porcji.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro