Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 9 kawałków (użyłam foremki 24 x 24 cm)

 

 

Składniki

 

6 białek jaj

4 żółtka

20g erytrolu

10g cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

30g gęstego jogurtu wysokobiałkowego

50g mąki kokosowej

9 malin (mogą być mrożone)

5g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywno, po czym miksujemy je z erytrolem i cukrem waniliowym.

3. Następnie delikatnie łączymy szpatułką pianę z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i żółtkami.

4. Przelewamy masę do natłuszczonej foremki, a następnie układamy na niej maliny i posypujemy całość wiórkami.

5. Pieczemy ciasto przez ok. 35 min.

Trochę brakowało mi lekkich wypieków, które nie są sernikiem :P

Dzięki temu powstało wilgotne ciasto kokosowe z maliną.
Jest ultralekkie, a przy tym przyjemnie puszyste i "mokre",
więc jeśli szukacie inspiracji na proste słodkości do kawy, to ten przepis powstał z myślą o Was :)

06/11/2021

Wilgotne ciasto kokosowe z maliną

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro