Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 40 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g schabu (4-5 plastrów)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
75g czerwonej papryki
1 duży ogórek kiszony (ok. 75g)
100g pieczarek
15 passaty pomidorowej
ziele angielskie, liść laurowy
sól i pieprz ziołowy
2 łyżeczki majeranku
2 szkl. wody
120g kaszy jęczmiennej
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę i czosnek.
2. Kroimy plastry schabu w grubszą kostkę i obtaczamy w przyprawach. Wrzucamy na patelnię.
3. Obsmażamy mięso przez ok. 5 min., zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę.
4. Zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia* przez ok. 40 min.
5. W połowie duszenia dodajemy do mięsa pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka oraz ćwiartki pieczarek.
6. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko i podajemy ją z gulaszem.
*musi nam powstać lekko gęsty sos.
Ogórek kiszony jako dodatek do sosu? Aż do dzisiaj nie wierzyłam, że takie połączenie smaków może być dobre.
Okazuje się jednak, że wieprzowy Strogonow ze schabu smakuje idealnie!
Stanowi świetną alternatywę dla osób, którym do tej pory schab kojarzył się tylko z kotletami.
Rozpływa się w ustach, to do tego jest bardzo pożywny, a dzięki warzywom również zdrowy :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro