Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 25 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonej wieprzowiny (u mnie ze schabu)
120g makaronu z mąki durum
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (240g)
45g mozzarelli
2 łyżki mieszanki ziół włoskich
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i podsmażamy przez ok. 10 min.
3. Gotujemy makaron al dente i odkładamy na bok.
4. Do mięsa dodajemy przyprawy i pomidory. Dusimy do odparowania większości płynu (ok. 15 min.).
5. Pod koniec gotowania wrzucamy makaron i startą na tarce mozzarellę. Całość mieszamy.
Wieprzowy garnek boloński często gościł w moim rodzinnym domu.
Dobrze go wspominam, bo uwielbiam makarony z mięsem i ciągnącym się serem!
W swoim domu próbowałam odtworzyć ten smak, ale za każdym coś było nie tak. W końcu okazało się,
że problemem było mięso - tutaj potrzebna jest wieprzowina. Wyszło więc może odrobinę tłuściej, ale jak pysznie!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro