Czas przygotowania: 15 minut

Czas duszenia: 25 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonej wieprzowiny (u mnie ze schabu)

120g makaronu z mąki durum

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów (240g)

45g mozzarelli

2 łyżki mieszanki ziół włoskich

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i podsmażamy przez ok. 10 min.

3. Gotujemy makaron al dente i odkładamy na bok.

4. Do mięsa dodajemy przyprawy i pomidory. Dusimy do odparowania większości płynu (ok. 15 min.).

5. Pod koniec gotowania wrzucamy makaron i startą na tarce mozzarellę. Całość mieszamy.

04/05/2020

Wieprzowy garnek boloński

Wieprzowy garnek boloński często gościł w moim rodzinnym domu.
Dobrze go wspominam, bo uwielbiam makarony z mięsem i ciągnącym się serem!
W swoim domu próbowałam odtworzyć ten smak, ale za każdym coś było nie tak. W końcu okazało się,
że problemem było mięso - tutaj potrzebna jest wieprzowina. Wyszło więc może odrobinę tłuściej, ale jak pysznie!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro