Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje x 2 szaszłyki

 

 

Składniki

 

300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

1 ząbek czosnku

12 kuleczek mozzarelli light

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

70g gotowego ciasta do pizzy

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Przeciskamy czosnek przez praskę. Łączymy go z mięsem i przyprawami. Formujemy 12 klopsików.

3. W środku każdego z nich umieszczamy kulkę sera i dokładnie zakrywamy ją mięsem.

4. Kroimy pasy z ciasta do pizzy (o szerokości ok. 1 cm) w jego najdłuższym miejscu.

5. Nadziewamy 2 z nich na koniec wykałaczki. Na to nabijamy klopsa i tworzymy literę "S" z ciasta oplatając mięso. Znowu nabijamy klopsa i łączymy ciasto na drugim końcu wykałaczki. Znowu nabijamy klopsa i znowu oplatamy go ciastem.*

6. Pieczemy szaszłyki przez ok. 15 min., obracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 15 min.

 

* Trudno to opisać, dlatego odsyłam Was do zdjęcia gotowego dania :)

Ostatnio (z wiadomych powodów) spędzam więcej czasu w domu, więc znajduję czas
na różne kuchenne eksperymenty i bardziej czasochłonne dania.

Jednym z nich są wieprzowe szaszłyki z niespodzianką.
Ten pomysł na obiad jest nie tylko smaczny, ale też wygląda efektownie. A do tego ten ser ukryty w mięsie... :)

12/01/2021

Wieprzowe szaszłyki z niespodzianką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro