Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje x 2 szaszłyki
Składniki
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
1 ząbek czosnku
12 kuleczek mozzarelli light
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
70g gotowego ciasta do pizzy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Przeciskamy czosnek przez praskę. Łączymy go z mięsem i przyprawami. Formujemy 12 klopsików.
3. W środku każdego z nich umieszczamy kulkę sera i dokładnie zakrywamy ją mięsem.
4. Kroimy pasy z ciasta do pizzy (o szerokości ok. 1 cm) w jego najdłuższym miejscu.
5. Nadziewamy 2 z nich na koniec wykałaczki. Na to nabijamy klopsa i tworzymy literę "S" z ciasta oplatając mięso. Znowu nabijamy klopsa i łączymy ciasto na drugim końcu wykałaczki. Znowu nabijamy klopsa i znowu oplatamy go ciastem.*
6. Pieczemy szaszłyki przez ok. 15 min., obracamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 15 min.
* Trudno to opisać, dlatego odsyłam Was do zdjęcia gotowego dania :)
Ostatnio (z wiadomych powodów) spędzam więcej czasu w domu, więc znajduję czas
na różne kuchenne eksperymenty i bardziej czasochłonne dania.
Jednym z nich są wieprzowe szaszłyki z niespodzianką.
Ten pomysł na obiad jest nie tylko smaczny, ale też wygląda efektownie. A do tego ten ser ukryty w mięsie... :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro