Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)

45g mozzarelli light

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

120g kaszy jęczmiennej

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy kaszę na sypko i odkładamy ją na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię i kroimy ser na 9 kawałków.

3. Łączymy mięso z przyprawami i dzielimy na 9 części. Na środku każdej z nich umieszczamy kawałek sera i dokładnie zalepiamy go mięsem.

4. Formujemy kotlety i wykładamy je na suchą patelnię.

5. Smażymy je po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 10 min.

6. Podajemy z ziemniakami/frytkami.

Zachciało mi się mielonych, ale oczywiście - jak to ja - musiałam je trochę podrasować :)

W ten sposób powstały wieprzowe kotlety nadziane serem.
W końcu dobrze doprawione mięso, w którym kryje się ciągnący ser, nie może nie smakować:)

Bo czasem wystarczy jeden prosty dodatek, żeby sprawić sobie smaczny obiad!

05/09/2020

Wieprzowe kotlety nadziane serem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro