Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
600g ziemniaków
pieprz
sól
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z cebulą, czosnkiem, ziołami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Formujemy kotlety i wykładamy je na patelnię.
6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10 min.
7. Tłuczemy ziemniaki i podajemy razem z kotletami.*
*No i nie wyobrażam sobie, żeby nie zrobić do tego mizerii :)
Zestaw wieprzowe kotlety mielone + ziemniaczki + mizeria to obiadowy klasyk.
Ostatnio pierwszy raz przygotowałam takie danie bez użycia tłuszczu i efekt wcale mnie nie zawiódł.
Jedyne, co bym poprawiła, to grubość kotletów, bo gdyby były cieńsze, to na pewno lepiej by się przypiekły
(lubię bardziej chrupiącą wersję), ale dzięki temu, mam pretekst do kolejnych prób :)
Zestaw wieprzowe kotlety mielone + ziemniaczki + mizeria to obiadowy klasyk.
Ostatnio pierwszy raz przygotowałam takie danie bez użycia tłuszczu i efekt wcale mnie nie zawiódł.
Jedyne, co bym poprawiła, to grubość kotletów, bo gdyby były cieńsze, to na pewno lepiej by się przypiekły
(lubię bardziej chrupiącą wersję), ale dzięki temu, mam pretekst do kolejnych prób:)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro