Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
Kofty: Sos tzatziki:
mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki) 150g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
1 jajko 1 większy ogórek gruntowy (ok. 60g)
30g mozzarelli 1 ząbek czosnku
1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól i pieprz ziołowy
Dodatkowo:
450g ziemniaków
patyczki do szaszłyków
Wykonanie
1. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj.
2. Łączymy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i drobno startego ogórka. Wkładamy sos do lodówki.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Kroimy cebulę w kostkę i łączymy ją z mięsem, przyprawami oraz jajkiem. Dodajemy stary na tarce ser.
5. Dzielimy mięso na 6 części i z każdej z nich formujemy podłużnego kotleta.
6. Nadziewany kotlety na podzielone na pół patyczki do szaszłyków.
7. Obsmażamy kofty po 2 min. z każdej strony na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10-15 min.
8. Podajemy mięso z sosem i frytkami.
Gdy po raz pierwszy usłyszałam o koftach, pomyślałam, że to jakieś skomplikowane danie zawierające mnóstwo dziwnych składników. Kiedy jednak w moje ręce wpadł przepis na wieprzowe kofty z sosem taztziki
okazało się, że jest to pomysł całkiem prosty w realizacji, a do tego bardzo smaczny :)
Będzie on świetną alternatywą obiadową (szczególnie) dla osób znudzonych klasycznymi kotletami mielonymi :P
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro