Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

Kofty:                                                                                 Sos tzatziki:

mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)           150g jogurtu greckiego 0% tłuszczu

1 jajko                                                                                       1 większy ogórek gruntowy (ok. 60g)

30g mozzarelli                                                                        1 ząbek czosnku

1/3 czerwonej cebuli                                                              1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka czosnku w proszku

sól i pieprz ziołowy

 

Dodatkowo:

450g ziemniaków

patyczki do szaszłyków

 

 

Wykonanie

 

1. Frytki przygotowujemy według przepisu, który znajdziecie tutaj.

2. Łączymy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i drobno startego ogórka. Wkładamy sos do lodówki.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Kroimy cebulę w kostkę i łączymy ją z mięsem, przyprawami oraz jajkiem. Dodajemy stary na tarce ser.

5. Dzielimy mięso na 6 części i z każdej z nich formujemy podłużnego kotleta.

6. Nadziewany kotlety na podzielone na pół patyczki do szaszłyków.

7. Obsmażamy kofty po 2 min. z każdej strony na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10-15 min.

8. Podajemy mięso z sosem i frytkami.

04/08/2020

Wieprzowe kofty z sosem tzatziki

Gdy po raz pierwszy usłyszałam o koftach, pomyślałam, że to jakieś skomplikowane danie zawierające mnóstwo dziwnych składników. Kiedy jednak w moje ręce wpadł przepis na wieprzowe kofty z sosem taztziki
okazało się, że jest to pomysł całkiem prosty w realizacji, a do tego bardzo smaczny :)
Będzie on świetną alternatywą obiadową (szczególnie) dla osób znudzonych klasycznymi kotletami mielonymi :P

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro