Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 1 zapiekanka

 

 

Składniki

 

150g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

50g passaty pomidorowej

1/4 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka papryki w proszku

pieprz i sól ziołowa

30g kaszy jaglanej

50g cukinii

10g muszardy

25g mozzarelli

20g salami pepperoni (u mnie light)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Dodajemy mięso i wsypujemy przyprawy, a następnie dodajemy passatę i smażymy przez ok. 10 min. na średnim ogniu.

5. Wykładamy mięso na dno naczynia żaroodpornego, przykrywamy kaszą, układamy na niej plastry cukinii i polewamy musztardą.

6. Posypujemy zapiekankę startym na tarce serem, a na wierzchu układamy plastry salami.

7. Zapiekamy całość przez ok. 15 min.

Gdy przygotowałam wieprzową zapiekankę z kaszą jaglaną uświadomiłam sobie,
że bardzo tęskniłam za kaszą...
I to nie dlatego, że jest taka zdrowa (co jest chyba oczywiste) 
- po prostu mi smakuje, a w połączeniu z aromatycznym mięsnym farszem jest spełnieniem moich
obiadowych marzeń. I jeszcze to chrupiące salami na wierzchu...

15/08/2022

Wieprzowa zapiekanka z kaszą jaglaną

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro