Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 1 zapiekanka
Składniki
150g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
50g passaty pomidorowej
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki w proszku
pieprz i sól ziołowa
30g kaszy jaglanej
50g cukinii
10g muszardy
25g mozzarelli
20g salami pepperoni (u mnie light)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię, na której podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Dodajemy mięso i wsypujemy przyprawy, a następnie dodajemy passatę i smażymy przez ok. 10 min. na średnim ogniu.
5. Wykładamy mięso na dno naczynia żaroodpornego, przykrywamy kaszą, układamy na niej plastry cukinii i polewamy musztardą.
6. Posypujemy zapiekankę startym na tarce serem, a na wierzchu układamy plastry salami.
7. Zapiekamy całość przez ok. 15 min.
Gdy przygotowałam wieprzową zapiekankę z kaszą jaglaną uświadomiłam sobie,
że bardzo tęskniłam za kaszą... I to nie dlatego, że jest taka zdrowa (co jest chyba oczywiste)
- po prostu mi smakuje, a w połączeniu z aromatycznym mięsnym farszem jest spełnieniem moich
obiadowych marzeń. I jeszcze to chrupiące salami na wierzchu...
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro