Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
100g naturalnego tofu
1/3 marchewki (ok. 30g)
1/4 cebuli cukrowej
1 ząbek czosnku
100g passaty pomidorowej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów
50g makaronu spaghetii z mąki durum
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy na bok.
3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz startą na tarce marchewkę.
4. Podsmażamy warzywa na patelni przez ok. 5 min., a następnie dodajemy passatę i przyprawy.
5. Dusimy całość przez ok. 5 min. (do częściowego odparowania sosu) i dodajemy drobno pokruszone tofu.
6. Podgrzewamy sos jeszcze przez 5 min. i podajemy z makaronem.
Jestem fanką klasycznego sosu bolońskiego i mogłabym go jeść na okrągło, ale nigdy bym się nie spodziewała,
że tak bardzo posmakuje mi wegańskie spaghetti bolognese. Jest to świetny pomysł nie tylko osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego, ale też dla tych, którzy po prostu są ciekawi nowych smaków.
I niech mi ktoś teraz powie, że bez mięsa nie można się najeść! :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro