Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje x 3 gołąbki
Składniki
1 op. naturalnego tofu
200g ciecierzycy z puszki (masa po odsączeniu z zalewy)
100g kapusty (u mnie czerwona)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz cytrynowy
1/2 cebuli
150g passaty pomidorowej
1 mała marchewka
sól ziołowa
Wykonanie
1. Blendujemy ciecierzycę na gładko, a tofu kroimy w drobniejszą kostkę.
2. Szatkujemy drobno kapustę, solimy ją i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Dodajemy do nich ciecierzycę i tofu, po czym doprawiamy pieprzem.
4. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
5. Formujemy dłonią 6 "kotletów" i obsmażamy je przez ok. 10 min.
6. Zalewamy gołąbki passatą, dodajemy pokrojoną w słupki marchew i doprawiamy solą ziołową. Dusimy całość przez ok. 10 min.
Co powstaje, gdy masz w lodówce trochę kapusty i szukasz pomysłu na bezmięsny obiad?
W moim przypadku wegańskie gołąbki bez zawijania.
Fani mięsa mogą teraz powiedzieć, że z taką listą składników obok gołąbków nawet nie stały,
ale wyszedł mi tak pyszny obiad, że będę go broniła do upadłego :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro