Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje x 3 gołąbki

 

 

Składniki

 

1 op. naturalnego tofu

200g ciecierzycy z puszki (masa po odsączeniu z zalewy)

100g kapusty (u mnie czerwona)

1 ząbek czosnku

sól, pieprz cytrynowy

1/2 cebuli

150g passaty pomidorowej

1 mała marchewka

sól ziołowa

 

 

Wykonanie

 

1. Blendujemy ciecierzycę na gładko, a tofu kroimy w drobniejszą kostkę.

2. Szatkujemy drobno kapustę, solimy ją i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Dodajemy do nich ciecierzycę i tofu, po czym doprawiamy pieprzem. 

4. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

5. Formujemy dłonią 6 "kotletów" i obsmażamy je przez ok. 10 min.

6. Zalewamy gołąbki passatą, dodajemy pokrojoną w słupki marchew i doprawiamy solą ziołową. Dusimy całość przez ok. 10 min.

Co powstaje, gdy masz w lodówce trochę kapusty i szukasz pomysłu na bezmięsny obiad?

W moim przypadku wegańskie gołąbki bez zawijania.
Fani mięsa mogą teraz powiedzieć, że z taką listą składników obok gołąbków nawet nie stały,
ale wyszedł mi tak pyszny obiad, że będę go broniła do upadłego :P

04/05/2022

Wegańskie gołąbki bez zawijania

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro