Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Czas gotowania: 10 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                      Masa budyniowa:

3 jajka                                                         350g mleka (u mnie 0,5%)

20g erytrolu                                               1 op. budyniu czekoladowego (45g)

10g kakao                                                   10g erytrolu

15g mąki kokosowej                                 10g żelatyny

1 łyżeczka proszku do pieczenia            50ml wody

10g oleju kokosowego                              60g białka czekoladowego

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.

3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z białkiem.

4. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez 20 min. Studzimy.

5. Gotujemy 300g mleka z erytrolem. Rozrabiamy proszek budyniowy z resztą mleka i dodajemy do wrzącego płynu.

6. Dokładnie mieszamy całość do zgęstnienia, a potem łączymy z odżywką białkową i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną.

7. Wykładamy masę na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na min. 2h.

12/07/2020

Warstwowe ciasto czekoladowe

W tym tygodniu mam czekoladowy weekend - najpierw zrobiłam czekoladowe serniczki na zimno,
a dziś zaszalałam i przygotowałam
warstwowe ciasto czekoladowe.
Czekolady jest w nim sporo, a do tego jest super wilgotne i aromatyczne.
Polecam Wam ten przepis, jeśli macie dłuższą chwilę na jego przygotowanie, bo naprawdę warto :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro