Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Masa budyniowa:
3 jajka 350g mleka (u mnie 0,5%)
20g erytrolu 1 op. budyniu czekoladowego (45g)
10g kakao 10g erytrolu
15g mąki kokosowej 10g żelatyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml wody
10g oleju kokosowego 60g białka czekoladowego
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.
3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z białkiem.
4. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez 20 min. Studzimy.
5. Gotujemy 300g mleka z erytrolem. Rozrabiamy proszek budyniowy z resztą mleka i dodajemy do wrzącego płynu.
6. Dokładnie mieszamy całość do zgęstnienia, a potem łączymy z odżywką białkową i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną.
7. Wykładamy masę na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na min. 2h.
W tym tygodniu mam czekoladowy weekend - najpierw zrobiłam czekoladowe serniczki na zimno,
a dziś zaszalałam i przygotowałam warstwowe ciasto czekoladowe.
Czekolady jest w nim sporo, a do tego jest super wilgotne i aromatyczne.
Polecam Wam ten przepis, jeśli macie dłuższą chwilę na jego przygotowanie, bo naprawdę warto :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro