Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwicy wieprzowej

1 ząbek czosnku

2 łyżki mieszanki ulubionych ziół (u mnie toskańskie)

30g mozzarelli

30g czerwonej papryki

30g kukurydzy z puszki

2 pióra szczypiorku

600g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Usuwamy tłuszcz z polędwicy i kroimy ją wzdłuż na 3 pasy, które są do końca rozcięte tylko z jednej strony.

2. Nacieramy mięso przyprawą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

4. Na nierozciętym końcu mięsa zaplatamy szczypiorek i zawijamy pasy w warkocz spinając je na końcu wykałaczką.

5. Obsmażamy całość na patelni - przez 5 min. na każdej ze stron.

6. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. W zagłębienia warkocza wkładamy pokrojoną paprykę i kukurydzę.

7. Posypujemy mięso startą na tarce mozzarellą i zapiekamy pod przykryciem przez 45 min.

8. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

9. Kroimy pieczeń w plastry i podajemy z ziemniakami.

Kiedy zobaczyłam, że z mięsa można przygotować takie cuda, od razu musiałam to sprawdzić!

Warkocz z polędwicy wieprzowej zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też smakiem. W końcu kto nie lubi soczystego i miękkiego mięsa w połączeniu z ciągnącym się serem? I wbrew pozorom, przygotowanie takiego obiadu wcale nie trwa wieki, więc jest to propozycja nawet dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie.

13/10/2020

Warkocz z polędwicy wieprzowej

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro