Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwicy wieprzowej
1 ząbek czosnku
2 łyżki mieszanki ulubionych ziół (u mnie toskańskie)
30g mozzarelli
30g czerwonej papryki
30g kukurydzy z puszki
2 pióra szczypiorku
600g ziemniaków
Wykonanie
1. Usuwamy tłuszcz z polędwicy i kroimy ją wzdłuż na 3 pasy, które są do końca rozcięte tylko z jednej strony.
2. Nacieramy mięso przyprawą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
4. Na nierozciętym końcu mięsa zaplatamy szczypiorek i zawijamy pasy w warkocz spinając je na końcu wykałaczką.
5. Obsmażamy całość na patelni - przez 5 min. na każdej ze stron.
6. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. W zagłębienia warkocza wkładamy pokrojoną paprykę i kukurydzę.
7. Posypujemy mięso startą na tarce mozzarellą i zapiekamy pod przykryciem przez 45 min.
8. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
9. Kroimy pieczeń w plastry i podajemy z ziemniakami.
Kiedy zobaczyłam, że z mięsa można przygotować takie cuda, od razu musiałam to sprawdzić!
Warkocz z polędwicy wieprzowej zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też smakiem. W końcu kto nie lubi soczystego i miękkiego mięsa w połączeniu z ciągnącym się serem? I wbrew pozorom, przygotowanie takiego obiadu wcale nie trwa wieki, więc jest to propozycja nawet dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro