Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
500g twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
60g erytrolu
40g mlecznej czekolady bez cukru
1/2 op. czekoladowego budyniu bez cukru (20g)
1/2 op. waniliowego budyniu bez cukru (20g)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej/mikrofalówce i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Ubijamy białka jaj na sztywną pianę, po czym miksujemy ją kolejno z erytrolem, twarogiem i żółtkami.
4. Dzielimy masę na 2 części. Jedną miksujemy z budyniem czekoladowym i czekoladą, a drugą z budyniem waniliowym i ekstraktem waniliowym.
5. Na środek tortownicy kładziemy 3 łyżki jasnej masy, na to 3 łyżki ciemnej masy i tak do wyczerpania składników.
6. Sernik posypujemy płatkami migdałów i pieczemy go przez 60 min., po czym studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Bardzo lubię, gdy słodkie wypieki są nie tylko smaczne, ale też świetnie się prezentują. Właśnie z tego powodu tak bardzo spodobał mi się waniliowo-czekoladowy sernik zebra. Nie dość, że jest nieziemsko pyszny, to do tego wygląda tak apetycznie, że Wasi domownicy/goście będą pod wrażeniem! Dodatkowym plusem tego przepisu jest to, że jego przygotowanie jest banalnie proste, więc każdy może sobie sprawić takie cudo :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro