Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 3 x 4 minuty

Ilość: 9 porcji x 5 pączków

 

 

Składniki

 

250g mąki pszennej

2 jajka

300g waniliowego serka homogenizowanego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0,5l oleju rzepakowego

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni* do momentu, aż na dnie zaczną pojawiać się bąbelki. Wtedy zmniejszamy ogień.

2. Mieszamy pozostałe składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

3. Wykładamy na olej kawałki ciasta uformowane łyżeczką w kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Smażymy pączuszki przez ok. 4 min. co chwilę je obracając.**

 

*Musi być takiego rozmiaru, żeby można było zanurzyć w oleju całego pączka.

**Ja smażyłam pączki w 3 partiach.

Przed nami tłusty czwartek! Z racji tego, że pieczone pączki niestety do mnie nie przemawiają,
mam dla Was słodką, a zarazem mało dietetyczną propozycję.
Poznajcie waniliowe pączki błyskawiczne smażone na oleju, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem... Są proste w przygotowaniu,
a ich makro nie jest tragiczne, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić na małe szaleństwo :)

10/02/2021

Waniliowe pączki błyskawiczne

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro