Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                           Nadzienie:

120g mąki ryżowej                                        190g chudego twarogu

20g mleka (u mnie 0,5%)                            2 żółtka

20g erytrolu                                                   20g erytrolu

60g chudego twarogu                                  230g owoców (u mnie 100g truskawek i 30g borówek)

2 białka jaj                                                      5g migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Zagniatamy na gładką masę wszystkie składniki spodu i wkładamy ją na 30 min. do lodówki.

2. Po tym czasie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ciasto w kształcie koła na grubość kilku milimetrów.

3. Nastawiamy piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół).

4. Blendujemy twaróg z erytrolem i żółtkami, a owoce kroimy w plastry.

5. Wykładamy masę serową na spód zostawiając po 3cm wolnego miejsca od jego brzegów.

6. Na to kładziemy owoce i pokruszone migdały, przy pomocy łyżki zawijamy wolne brzegi spodu lekko do środka i zapiekamy tartę przez ok. 30 min.

Na około pełno przepisów z jabłkami, śliwkami i dynią, więc pomyślałam, że miło byłoby powspominać cieplejsze czasy i dlatego upichciłam twarogową tartę rustykalną z letnimi owocami. Pomysł jest niezwykle prosty,
a efekt wygląda ciekawie i co najważniejsze - świetnie smakuje. Dzięki użyciu twarogu ma też w sobie mnóstwo białka, przez co jest naprawdę sycący. Taki przepis świetnie sprawdzi się na poprawę humoru w pochmurny dzień :)

15/11/2020

Twarogowa tarta rustykalna

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro