Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Nadzienie:
120g mąki ryżowej 190g chudego twarogu
20g mleka (u mnie 0,5%) 2 żółtka
20g erytrolu 20g erytrolu
60g chudego twarogu 230g owoców (u mnie 100g truskawek i 30g borówek)
2 białka jaj 5g migdałów
Wykonanie
1. Zagniatamy na gładką masę wszystkie składniki spodu i wkładamy ją na 30 min. do lodówki.
2. Po tym czasie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ciasto w kształcie koła na grubość kilku milimetrów.
3. Nastawiamy piekarnik na 175°C (grzanie góra-dół).
4. Blendujemy twaróg z erytrolem i żółtkami, a owoce kroimy w plastry.
5. Wykładamy masę serową na spód zostawiając po 3cm wolnego miejsca od jego brzegów.
6. Na to kładziemy owoce i pokruszone migdały, przy pomocy łyżki zawijamy wolne brzegi spodu lekko do środka i zapiekamy tartę przez ok. 30 min.
Na około pełno przepisów z jabłkami, śliwkami i dynią, więc pomyślałam, że miło byłoby powspominać cieplejsze czasy i dlatego upichciłam twarogową tartę rustykalną z letnimi owocami. Pomysł jest niezwykle prosty,
a efekt wygląda ciekawie i co najważniejsze - świetnie smakuje. Dzięki użyciu twarogu ma też w sobie mnóstwo białka, przez co jest naprawdę sycący. Taki przepis świetnie sprawdzi się na poprawę humoru w pochmurny dzień :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro