Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 + 15 minut
Ilość: 1 pizza
Składniki
10g mąki ryżowej
100g chudego twarogu
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
30g passaty pomidorowej
po 1/3 łyżeczki oregano i bazylii
30g wędliny drobiowej
30g mozzarelli
2 plastry ananasa świeżego/z puszki (ok. 100g)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy twaróg z mąką i proszkiem do pieczenia na dość rzadką masę.
3. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 20 min.
4. W tym czasie, robimy sos - mieszamy passatę z ziołami.
5. Kroimy wędlinę w plastry, ananasy w kostkę, a mozzarellę ścieramy na tarce.
6. Wykładamy dodatki na podpieczony spód i zapiekamy przez kolejne 15 min.
Pizza to mój ulubiony fast food, dlatego ostatnio dość często przygotowuję jej zdrowszą i bardziej wartościową wersję - twarogową pizzę hawajską. Dzięki twarogowi ma w sobie mnóstwo białka, a przy tym jest naprawdę smaczna i przy okazji prosta w wykonaniu. Jeśli nie lubicie ananasa, to możecie dodać swoje ulubione dodatki - tak czy siak na pewno wyjdzie pysznie :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro