Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

50g makaronu pełnoziarnistego

1 op. tuńczyka w sosie własnym (120g po odsączeniu)

1 mniejsza pieczarka (ok. 40g)

20g kukurydzy z puszki

kilka piór cebuli

1 ząbek czosnku

20g śmietany 10% tłuszczu

5 łyżek wody

szczypiorek

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odkładamy go na bok.

2. W międzyczasie, kroimy cebulę z drobną kostkę, pieczarki w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Podsmażamy je na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min.

4. Dodajemy do nich tuńczyka i kukurydzę. Smażymy całość przez kilka minut.

5. Łączymy śmietanę z przyprawami i wodą. Dodajemy je do ryby, tworząc sos. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

6. Podajemy tuńczyka z makaronem i posypujemy całość drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

Ostatnio główkowałam nad jakimś smacznym bezmięsnym obiadem, który przy okazji będzie można szybko przygotować. Tak właśnie powstał tuńczyk w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
Wyszło bardzo smacznie, pożywnie i (pomimo użycia śmietany) wcale nietłusto.
To naprawdę dobry patent na szybki, ale pełnowartościowy i sycący posiłek :)

09/11/2020

Tuńczyk w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro