Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
50g makaronu pełnoziarnistego
1 op. tuńczyka w sosie własnym (120g po odsączeniu)
1 mniejsza pieczarka (ok. 40g)
20g kukurydzy z puszki
kilka piór cebuli
1 ząbek czosnku
20g śmietany 10% tłuszczu
5 łyżek wody
szczypiorek
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odkładamy go na bok.
2. W międzyczasie, kroimy cebulę z drobną kostkę, pieczarki w plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Podsmażamy je na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min.
4. Dodajemy do nich tuńczyka i kukurydzę. Smażymy całość przez kilka minut.
5. Łączymy śmietanę z przyprawami i wodą. Dodajemy je do ryby, tworząc sos. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
6. Podajemy tuńczyka z makaronem i posypujemy całość drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
Ostatnio główkowałam nad jakimś smacznym bezmięsnym obiadem, który przy okazji będzie można szybko przygotować. Tak właśnie powstał tuńczyk w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
Wyszło bardzo smacznie, pożywnie i (pomimo użycia śmietany) wcale nietłusto.
To naprawdę dobry patent na szybki, ale pełnowartościowy i sycący posiłek :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro