Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 + 20 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
100g ricotty
200g twarogu sernikowego (u mnie President)
10g mąki ziemniaczanej
3 jajka
65g erytrolu
kilka kropli aromatu waniliowego
200g truskawek
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie gór-dół).
2. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy 1 białko na sztywną pianę.
3. Miksujemy oba sery z mąką, aromatem, 3 żółtkami i 40g erytrolu. Delikatnie łączymy z ubitą pianą.
4. Zapiekamy przez 30 min. i studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.*
5. Na zimnym serniku układamy przekrojone na pół truskawki.
6. Z 2 białek i reszty erytrolu (można go zmielić na puder) ubijamy sztywną pianę i wykładamy ją na truskawki.
7. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 20 min. w 170°C.
*Sernik dość mocno opadnie, ale tak ma być :)
Od jakiegoś czasu odkładałam ten przepis na później, bo musiałam dokonać w nim pewnych modyfikacji...
I tak powstała truskawkowa chmurka bez cukru - pyszna i niskokaloryczna!
Będzie w sam raz na wizytę gości, ale też do pochrupania zamiast słodyczy :)
Jej jedyną "wadą" jest czas przygotowania, bo spód najlepiej upiec dzień wcześniej, ale niech to Was nie zniechęci! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro