Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 + 20 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

100g ricotty

200g twarogu sernikowego (u mnie President)

10g mąki ziemniaczanej

3 jajka

65g erytrolu

kilka kropli aromatu waniliowego

200g truskawek

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie gór-dół).

2. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy 1 białko na sztywną pianę.

3. Miksujemy oba sery z mąką, aromatem, 3 żółtkami i 40g erytrolu. Delikatnie łączymy z ubitą pianą.

4. Zapiekamy przez 30 min. i studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.*

5. Na zimnym serniku układamy przekrojone na pół truskawki.

6. Z 2 białek i reszty erytrolu (można go zmielić na puder) ubijamy sztywną pianę i wykładamy ją na truskawki.

7. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 20 min. w 170°C.

 

*Sernik dość mocno opadnie, ale tak ma być :)

Od jakiegoś czasu odkładałam ten przepis na później, bo musiałam dokonać w nim pewnych modyfikacji...

I tak powstała truskawkowa chmurka bez cukru - pyszna i niskokaloryczna!

Będzie w sam raz na wizytę gości, ale też do pochrupania zamiast słodyczy :)

Jej jedyną "wadą" jest czas przygotowania, bo spód najlepiej upiec dzień wcześniej, ale niech to Was nie zniechęci! :)

16/05/2020

Truskawkowa chmurka bez cukru

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro